Zelenina, ovocie a naše vlasy?

Obrázok

Možno to bude pôsobiť trošku bláznivo, ale zelenina a ovocie dokážu ovplyvniť krásu a zdravie našich vlasov. Dokonca ovocie a zelenina, ktoré majú podobné tvary, zafarbenie, chuť alebo iné vlastnosti sú často podobné aj zložením vitamínov. Rozdelíme si ich podľa farby, chuti a konzistencie:
 

ŽLTÁ, ORANŽOVÁ a ČERVENÁ:
Červené a oranžové plody vďačia za svoju farbu beta-karoténu, ktorý sa v našom organizme mení na veľmi prospešný vitamín A. Ten nevyhnutne potrebujeme nielen pred letnou dovolenkou (aby sme sa pekne opálili), ale po celý rok, pretože sa stará o správne fungovanie našej pokožky. Pri nedostatku tohto vitamínu nás môže potrápiť nepríjemné svrbenie a tvorba lupín.

Najviac beta-karoténu obsahujú sladké zemiaky, mrkva, červené a žlté jablká, červená a žltá paprika, paradajky, nektarinky a ostatné zafarbením podobné druhy rastlín.

TMAVOMODRÁ:
Ovocie tejto farby je bohaté na vitamín B a tiež vitamín C. Tmavé plody živia malé krvné cievky a tie zase živia vlasové folikuly. Najviac na nich ale oceníme to, že znižujú vypadávanie vlasov, urýchľujú ich rast, spomaľujú proces šedivenia a zvyšujú lesk vlasov. Do tejto skupiny patria černice, brusnice, borievky, slivky, ale pre podobné účinky sem pokojne môžeme zaradiť aj jahody, maliny a egreše.

TMAVOZELENÁ:
Tmavozelené plody sú plné proteínov, živín a fytochemikálií. Nebojte sa, nejde o žiadne pozostatky pesticídov. Fytochemikálie, alebo fytohormóny sú čisto prírodní bojovníci proti toxínom a chorobám. Tieto plody obsahujú aj vysoké percento vody a látok, ktoré vodu viažu a tak hydratujú našu kožu, vlasy a nechty. Bez týchto živín naše vlasy rýchlo vysychajú, sú krehké, lámavé a fádne, akoby bez života. Tmavozelené rastliny pozitívne ovplyvňujú stav našich vlasov, viažu voľné radikály. Vlasy sú tak pevnejšie, lesklejšie a hrubšie.

Ďalšia vec – zelená listová zelenina obsahuje veľa kyseliny pantotenovej. Jej výťažky sa pridávajú do tabletiek, farieb, šampónov a iných vlasových prípravkov, pretože táto kyselina spôsobuje to, že naše vlasy si udržiavajú farbu.

KYSLÉ PLODY:
Najrýchlejší spôsob ako ozdraviť vlasy je mať v organizme dostatok vitamínu C, pretože ten sa v našom tele spotrebúva rýchlejšie ako ostatné vitamíny. Tento vitamín je nutný pre vytváranie kolagénu, ktorý sa s rastúcim vekom produkuje čoraz menej. Céčko obsahuje antioxidanty, ktoré chránia rozpustené vitamíny A a E v tukovej vrstve našej pokožky pred voľnými radikálmi. Nájdeme ho v kyslých plodoch, teda v citrónoch, pomarančoch, grapefruite a jablku.

MASTNÁ AŽ MASLOVITÁ KONZISTENCIA:
Skvelým príkladom maslovitého ovocia je avokádo.  Je bohaté na beta-karotén, vitamín B a C, ale obsahuje aj veľa vitamínu E, ktorý zaisťuje že sa do buniek dostane kyslík. Posilňuje cievne steny a krvný obeh. Do vlasov sa tak dostane viac kyslíka, pokožka sa lepšie prekrví, čo spôsobí rast nových vlasov. Ak avokádo nie je podľa vašej chuti, využite aspoň jeho mastnú štruktúru. Dôkladne roztlačte zrelé avokádo a aplikujte si ho do vlasov po umytí šampónom. Nechajte ho pôsobiť približne 15 minút, aby vlasy do seba vstrebali všetky živiny. Potom dôkladne opláchnite a osušte. Kondicionér už nie je potrebný, pretože avokádo má veľký obsah tuku a oleja.

Okrem vitamínov a minerálov, by sme mali dbať aj na pravidelný prísun PROTEÍNOV. Vlas sa skladá z 91 až 97 % práve z proteínu, zvyšok tvorí keratín a voda. Preto si pozri priloženú tabuľku, s najviac proteínovými druhmi zeleniny a ovocia :) Dodržiavanie pitného režimu zase pomôže predchádzať vysúšaniu a vypadávaniu vlasov a zabezpečí , že vlásky budú rásť rýchlejšie.

Názov potraviny

Percentuálny podiel proteínu v jednom kuse

Špenát

49 %

Brokolica

45 %

Kel

45 %

Karfiol

40 %

Hríby

38 %

Petržlenová vňať

34 %

Bravčové mäso

26 %

Uhorky

24 %

Kuracie mäso

23 %

Kapusta

22 %

Zelená paprika

22 %

Paradajky

18 %

Vajíčka

12 %

Blog by Natália Fraňová :)

Komentáre

Obrázok používateľa Ajka
Ajka

Super, uz sa nemozem dockat dalsieho clanku...so svojimi vlasmi bojujem uz asi 7 rokov (mam 23)...predtym kraasne, huste vlasy skoro po pas...a dnes vlasy poplecia a ziadna hustota...naozaj ma zaujma, ako si to dosiahla, lebo tie tvoje vlasy su prekraaaasne...nemas nahodou blog kde si o tom vsetko pisala?? Dakujem

Pridať nový komentár

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.