Starostlivosť o Clip-in vlásky.

Obrázok

Clip-in ľudské vlasy – tipy a triky.

Bez ohľadu na to pre aký druh clip-in vláskov sa rozhodneš, mala by si ich vždy s láskou ošetrovať. Clip-in vlasy na rozdiel od tvojich vlastných nie sú pokožkou zásobované potrebnými živinami a preto je ich kvalita a trvanlivosť závislá aj na dodatočnom ošetrení.

Ale, čo je to správne ošetrenie pre clip-in vlasy? Na trhu je také množstvo rôznych produktov, že človek ľahko stratí prehľad.

Tu sú pre teba tie najlepšie tipy a triky!

Vlasová kozmetika pre tvoje clip-in vlásky a príčesky.

Ako základ pre umývanie a ošetrovanie odporúčame kvalitný hydratujúci šampón (nie šampón proti lupinám), ďalej kondicionér, prípadne Leave-in (bezoplachový) kondicionér, balzam a Tangle Teezer alebo obyčajný riedky hrebeň.

Kozmetika, ktorú budeš používať, by mala byť vysokokvalitná a najlepšie v profi kvalite, akú používajú aj kadernícke salóny. Bežná vlasová kozmetika, ktorú dostanete v každej drogérii a ktorú poznáte z reklamy, môže obsahovať prídavné látky, ktoré tvojim clip-in vlasom (ale aj tvojim vlastným) neprospejú, skôr naopak.

TIP: kvalitná ošetrujúca kozmetika s obsahom arganového oleja dodá vláskom krásny lesk až do končekov a pôsobí intenzívnejšie ako bežná vlasová kozmetika. Arganový olej je tým tajomstvom krásy (s veľkým T!)  pre hebké a hodvábne vlasy. Arganový olej pôvodne pochádza z Maroka a získava sa z arganového stromu. Obsahuje dôležité vitamíny, ako napr. Vitamín E. Vitamín E pôsobí proti voľným radikálom, spomaľuje prirodzené stárnutie. Arganový olej a prípravky z neho majú síce svoju cenu, ale táto investícia sa oplatí. Čistý arganový olej vmasírujte do ešte vlhkých vlasov – to zvyšuje účinnosť.

Nepoužívajte prosím príliš veľa rôznych prípravkov naraz – menej je niekedy viac :-)

Na tvoje clip-in vlásky a príčesky používaj prípravky z hydratujúcich produktových sérií. Takéto vlasy sú vždy smädné, pretože už nemajú možnosť tak dôležitú vlhkosť čerpať z pokožky hlavy.

Ošetrujúcim a stylingovým prípravkom s obsahom alkoholu by si sa mala radšej vyhnúť, rovnako ako aj šampónu proti lupinám. Tieto totiž vlasy až príliš vysušujú.

Ako rozumná, kvalitná a čas šetriaca alternatíva k bežným kondicionérom sú moderné Leave-in kondicionéry. Tieto sa po umytí už len nanesú, alebo nastriekajú do vlasov bez toho, aby sa museli ešte raz opláchnuť. To šetrí čas a pôsobí oveľa intenzívnejšie, pretože Leave-in kondicionér vo vlasoch ostáva a pôsobí tak dlhšie. Dobrý Leave-in kondicionér spôsobuje to, že vlasy sa ľahšie češú, rozčesávajú a sú lepšie pripravené na následný styling. Pritom pôsobí ihneď, nezaťažuje tvoje vlastné vlasy a dodáva tak potrebnú vlhkosť.

TIP: existujú aj Leave-in kondicionéry, ktoré v sebe už obsahujú aj UV ochranu.

Obrázok

Česanie a kefovanie:

Pred každým umývaním by sa clip-in vlásky/príčesky mali opatrne prečesať a rozmotať vhodnou kefkou aj prstami. Tradičné kefy vo všeobecnosti nie sú vhodné na príčesky.

Nemali by sa česať v mokrom a vlhkom stave, toto by mohlo poškodiť ich štruktúru. Oveľa lepšiu a ľahšiu česatelnosť dosiahnete použitím sprejovej kúry.

Dôležitá je pri česaní postupnosť. Začni pri končekoch a pomaly postupuj vyšsie k pukačke. Samozrejme vždy v smere „rastu“ a bez použitia sily. Najlepšie je držať vlásky v ruke pri hornej časti.

Obrázok

Umývanie a ochrana:

Mala by si si zvyknúť pred každým umývaním vlásky opatrne prečesať a prstami odstrániť prípadné malé uzlíky.

Rozhodujúca je pri umývaní vláskov teplota vody. Voda by nemala byť horúca. Ideálna je vlažná až izbová teplota. Použite umývadlo, alebo nádobu vhodnej veľkosti ako lavór, väčšiu misku.

Po umytí vlasy nikdy do sucha nešúchajte. Vlasy vložte do uteráka a len mierne pritlačte, aby sa vlhkosť sama odsala. Po umytí vlasov použite vhodný ochranný prípravok, napríklad Leave-in kondicionér, aby ostali hebké a lesklé.

Obrázok

Fénovanie, žehlenie, kulmovanie:

Pri fénovaní odprúčame začať v hornej časti a pokračovať dole smerom ku končekom. Vzduch nesmie byť horúci. Najlepšie je nastaviť teplotu na najnižšiu úroveň. Hlavne používajte tepelnú ochranu. To isté platí aj pre kulmovanie. Pri žehličkách je dôležité, aby mala regulátor teploty. Žehličky bez možnosti nastavenia teploty radšej nepoužívajte. Ideálna je žehlička, kde si nastavíte teplotu nižšiu ako 160 °C. Nepoužívajte ju ale príliš často.

Obrázok

Farbenie a zosvetlovanie:

Najdôležitejšie je dávať si pozor pri zosvetlovaní vláskov. V takom prípade farbu najprv vyskúšajte na malom prameni vlasov, či farba chytí tak ako si predstavovala aby si s výsledkom bola spokojná.

Farbenie, či tónovanie na tmavší odtieň nie je problém. V prípade, že máš pochybnosti o správnosti odtieňa – je lepšie kúpiť vlásky svetlejšie a tie následne o odtieň či dva zafarbiť tmavšie, ako naopak. Pri farbení používaj iba tie najkvalitnejšie farby a prípravky. Postupuj presne podľa inštrukcií výrobcu farby. Najdôležitejšie je dodržať presnú dobu aplikácie farby.

TIP: na ostránenie žltého nádychu pri svetlých blond vláskoch použi silver šampón. Takýto šampón neutralizuje žltý nádych farby, dodáva lesk a má opticky zosvetľujúci účinok.

Používaj ho v malých dávkach a maximálne jeden krát za týždeň. V opačnom prípade môžu vlásky dostať ľahký modrastý nádych. Použiť sa dá dokonca aj pri hnedých vlasoch – vtedy dosiahnete popolavý efekt. V takom prípade ale silver šampón najprv vyskúšaj na malom pramienku.

Na záver ešte niekoľko všeobecných tipov a trikov:

Pri návšteve solária alebo dlhom slnení použi nejakú pokrývku hlavy, šatku apod.

Vyhýbaj sa kontaktu s chlórom a morskou vodou. Ak sa tak úž stane – vlásky prepláchni v čistej vode.

Clip-in vlasy či príčesok nikdy nenos aj cez noc pri spaní.

Pri dlhšom šoférovaní si vlásky zopni dohora, alebo si urob ľahký cop. Inak sa vlasy pri šúchaní o sedačku môžu pokrkvať.

Ak si čímkoľvek nie si istá a nevieš ako postupovať pri farbení či pri výbere vlasovej kozmetiky – radšej sa vždy poraď so svojim kaderníkom, alebo predajcom vláskov.

Prajem ti veľa radosti s tvojimi clip-in vláskami, či príčeskom a dlhé nosenie :)

Pridať nový komentár

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.